Svačina bývá opomíjenou částí jídelníčku nejen u dětí. Často nesvačíme my, rodiče, a tak nás nenapadne řešit svačiny u dětí. Jindy bývá na vině nedostatek času, kdy děti převážíme z jednoho kroužku na druhý a na jídlo jednoduše není prostor.
Pomáhá dětem soustředit se
Díky tomu, že děti mají pravidelný přísun kvalitních potravin nedochází u nich k rozkolísání hladiny krevního cukru, tím pádem nemají hlad a mohou se lépe soustředit. To je důležité zvláště dopoledne ve škole.
Zabraňuje nadváze
Svačina vyplňuje prostor mezi hlavními jídly a je tedy důležitá, co se pravidelnosti přísunu energie týče. Děti díky tomu nemají tolik chuť na sladkosti nebo nemají sklon se přejídat, obzvláště navečer. Právě nárazové přejídání nekvalitních surovin vede v dlouhodobém horizontu k tloustnutí.
Dopolední svačinu většinou mívají děti v době, kdy jsou ve škole. Ideální je si s nimi doma svačinu nachystat ráno nebo den předem. Doma připravené jídlo totiž koresponduje s chutí dítěte a máte tak největší jistotu, že ho sní. Také víme, z jakých surovin je připravené. A pokud navíc děti zahrneme do přípravy, obohacujeme je o nové znalosti a dovednosti.
Odpolední svačinu můžeme rozdělit klidně do dvou porcí, zvláště, pokud čeká naši ratolest nějaká sportovní aktivita.
Každá svačina by měla tvořit okolo 10 % denního energetického příjmu (u sportujících dětí klidně 15 %). Kolikrát si myslíme, že pokud dítě dostane kousek ovoce nebo zeleniny, tak to stačí. Ale správná svačinka by měla být nutričně vyvážená.
Měla by kromě ovoce nebo zeleniny obsahovat také sacharidy (např. celozrnné pečivo) a bílkoviny (šunka, sýr aj.), aby bylo dítě nasycené a nemělo po chvíli pocit hladu.
V neposlední řadě nesmíme zapomenout na pitný režim, ideálně v podobě vody nebo čaje.
Určitě není vhodné děti cpát smaženým nebo sladkým pečivem (koblihy, plněné croissanty…) a různými sladkými tyčinkami. Pokud jste ve spěchu, dejte dítěti alespoň banán, celozrnnou sušenku (bez polevy) nebo kousek kvalitní hořké čokolády.
Jogurt s borůvkami a mandlemi
Bílý neochucený jogurt (2–4 % tuku), pohankové vločky, borůvky a drcené mandle.
Jablkový toast
Celozrnný toastový chléb, plnotučný tvaroh, nastrouhané jablko, rozinky a skořice.
Jahody plus chléb se šunkou a sýrem
Menší vanička jahod, žitný chléb, čerstvý sýr (typu lučina, žervé), šunka nejvyšší jakosti, zelenina dle chuti.
Acidofilní mléko s mangem
Acidofilní neochucené mléko (2–4 % tuku), jemné ovesné vločky, mango, chia semínka.
Více tipů pro jídelníček vašich dětí a správnou výživu komplexně získáte v kurzu Výživa >>>